Windows 10 en de invloed op uw (bedrijfs)applicaties

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat de ontwikkelingen op het gebied van technologie steeds sneller gaan. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat een fabrikant een nieuw product aankondigt dat nog beter en handiger is als het vorige product. Dit geldt ook voor bedrijven als Intel, AMD en Microsoft. Ook zij laten maar al te graag zien dat er stevig ontwikkeld wordt en er continu gewerkt wordt om u een nog beter product te leveren.

Een van de laatste producten van Microsoft is het nieuwe besturingssysteem Windows 10. Voor de meeste mensen is dit bepaald niet onopgemerkt gebleven. Nog nooit eerder heeft Microsoft op zo’n “agressieve” manier hun nieuwste besturingssysteem aan de man proberen te brengen. Het was bijna onmogelijk om de meldingen op uw pc of laptop over het hoofd te zien.

Hier zit echter een idee achter. Een filosofie die enerzijds nobel genoemd kan worden, maar anderzijds impact kan hebben op de manier hoe u nu gebruik maakt van de werkplekken binnen uw organisatie en, veel belangrijker, de applicaties die u gebruikt om uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Microsoft, en vele anderen, zijn zich natuurlijk ook bewust van de steeds toenemende belangen die criminele personen en organisaties hebben bij alle data die zich op uw netwerk bevind, en door de komst van internet ook steeds makkelijker benaderbaar is. Waar in het verleden fysieke toegang tot een papieren dossier noodzakelijk was om gegevens in te kunnen zien, kan tegenwoordig een kwaadwillend persoon, met de nodige trucks uiteraard, aan de andere kant van de wereld bij wijze van spreken zo uw financiële gegevens inzien.

Dit is dan ook een belangrijke reden die Microsoft aandraagt om zo snel mogelijk over te stappen op hun nieuwe besturingssysteem. Binnen veel bedrijven wordt er nog volop gebruik gemaakt van oude besturingssystemen zoals Windows 7 en zelfs nog Windows XP. Deze besturingssystemen zijn al de nodige jaren oud en in het geval van XP al volledig buiten de support van Microsoft. Dit brengt zekere beveiligingsrisico’s met zich mee omdat een gevonden lek in de beveiliging niet meer gedicht zal worden door de mannen en vrouwen in Redmond. En wat te denken van de lekken die niet bekend zijn. Er wordt tegenwoordig levendig handel gedreven in de kwetsbaarheden die in software te vinden zijn.

Microsoft promoot dan ook dat het in ieders belang is om zo snel mogelijk over te stappen en te profiteren van alle nieuwe beveiligingsfeatures die de nieuwe telg in de familie bezit. Maar dit gaat wel even een stapje verder. Wat naar ons gevoel niet heel duidelijk gecommuniceerd wordt, is dat er de nieuwste generatie processors van zowel Intel (Kaby Lake), AMD (Bristol Ridge) als ook Qualcomm (Snapdragon 820) alleen nog maar ondersteuning bieden voor Windows 10. Dit houdt onder andere in dat er geen drivers meer ontwikkeld zullen worden die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van oudere besturingssystemen. Hierdoor wordt u dus gedwongen om Windows 10 te gaan gebruiken zodra u nieuwe hardware aanschaft.

En hier komt een belangrijk punt om de hoek kijken. Welke (bedrijf kritische) software heeft u in gebruik en wat zijn de systeem- en software eisen? Werkt deze software nog wel als u noodgedwongen een nieuwe werkplek moet aanschaffen? Hebt u momenteel specifieke software die enkel nog op Windows XP werkt, dan kunt u wel eens voor een vervelende verrassing komen te staan als u gedwongen wordt om over te stappen naar Windows 10. En dit geldt niet alleen voor de software zelf. Wellicht hebt u nog hardware die gekoppeld is aan de software welke in Windows 10 niet meer te gebruiken is?

Nu moeten we het natuurlijk allemaal niet spannender maken dan het is. Werkt uw software correct onder Windows 7, dan is de kans groot dat deze ook gewoon zal werken onder Windows 10. Ook zijn er voldoende alternatieven om toch gebruik te blijven maken van uw oude software. Het is echter wel belangrijk om hier nu al over na te denken en niet te wachten tot het zo ver is. Dan is het immers te laat en komen de bedrijfsprocessen misschien in gevaar.

We kunnen ons goed voorstellen dat u ook “door de bomen het bos niet meer ziet”. Er wordt immers binnen de meeste organisaties van uiteenlopende softwarepakketten van diverse leveranciers gebruik gemaakt. Wij ondersteunen u dan ook graag bij het onderzoeken of uw bedrijf, en nog veel belangrijker uw gebruikte soft- en hardware, geschikt is om mee te gaan in de snelle ontwikkelingen die de markt doormaakt. Hebt u behoefte aan een vrijblijvend, maar informatief gesprek, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze accountmanagers.

Adviesgesprek aanvragen