Microsoft Office 365 Germany Cloud

Waarom wij gekozen hebben voor Office 365 Germany

Waar wij normaal vaak mee voorop lopen met nieuwe ontwikkelingen en diensten hebben we dat met Microsoft Office 365 lang niet gedaan. Dat had er vooral mee te maken dat wij er vanaf onze start altijd voor gekozen hebben te werken met partners die leveren vanuit Europa en onder Europese wet- en regelgeving. Iets waar we absoluut geen spijt van hebben en dat met de invoering van de GDPR (AVG) door steeds meer partijen gewaardeerd wordt.

EU-US Privacy Shield, de CLOUD Act en de AVG

Office 365 is een Microsoft dienst die voor Europese bedrijven grotendeels geleverd wordt vanuit Europese datacenters. De datacenters van Microsoft in Nederland spelen daarbij een grote rol. Echter het blijven datacenters van Microsoft en vallen daardoor onder bepaalde Amerikaanse regels. Jarenlang heeft onder andere Microsoft zich geweerd tegen toegang voor de Amerikaanse overheid tot de data van de Europese klanten in Europa. Trump heeft afgelopen februari via een nieuwe wet dit verweer vernietigd. Met de Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (Cloud Act) is duidelijk geworden dat het opslaan van de gegevens in een Europees datacenter geen bescherming biedt zolang dit een datacenter is van een Amerikaans bedrijf.

Dat creëert een uitdaging bij toepassing van de AVG. Binnen het Europees parlement gaan dan ook al stemmen op om het EU-US Privacy Shield, dat het gebruik van Office 365 nog mogelijk maakt, per 1 september van dit jaar buiten werking te stellen.

De overeenkomsten tussen Duitsland, China en de Amerikaanse overheid

In Duitsland is men van oudsher altijd al strenger omgegaan met data. De Duitse wet maakt het voor Duitse bedrijven ook lastig om de diensten van Microsoft te gebruiken. Ook in China maken wet- en regelgeving het gebruik van Office 365 onmogelijk. Net als bij de Amerikaanse overheid wil men niet dat hun data beheerd wordt door Microsoft. Omdat Office 365 wel een veelgevraagde dienst is, ook in Duitsland, China en bij de Amerikaanse overheid, heeft men gezocht naar een bedrijfsmodel dat wel voldoet voor deze potentiele afzetmarkten.

National Clouds

De oplossing is in 2015 gevonden in zogenaamde National Clouds. In tegenstelling tot de Globale 365 Cloud werkt Microsoft voor deze omgevingen met een lokale partner samen. In Duitsland is dat T-Systems, onderdeel van Deutsche Telekom. T-Systems levert de datacenters en beheert de toegang tot de omgeving. Het datacenter is dus niet van Microsoft en medewerkers van Microsoft hebben alleen toegang tot data op verzoek van klanten voor het oplossen van storingen (Privacy Statement). Alle data is en blijft binnen de door T-Systems geleverde datacenters. De Office 365 Germany Cloud is sinds eind 2016 beschikbaar voor Duitse enterprise klanten. Sinds voorjaar 2017 kunnen partners zoals wij ook andere Europese bedrijven op de Microsoft Office 365 Germany Cloud aanmaken en beschikbaar stellen.

Hoe zit het met Azure?

Steeds meer bedrijven maken ook gebruik van Azure, het Cloud computing platform van Microsoft. Azure is sterk met Office 365 verweven en kan ook samen met Office 365 als Microsoft Azure Germany vanuit dezelfde Duitse datacenters geleverd worden.

Office 365 Germany ook interessant voor u?

Verwerkt u persoonsgegevens of heeft uw bedrijf gevoelige data waarvan u liever niet hebt dat deze zonder uw toestemming onder Amerikaanse voorwaarden gebruikt kunnen worden , dan is Office 365 Germany wellicht ook iets voor uw bedrijf. Wilt u weten wat Office 365 Germany voor uw bedrijf kan betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen