Voor-misbruik-emaildomein

Voorkom misbruik van uw e-maildomein

Phishing en Spoofing. We hebben er allemaal van gehoord en er vrijwel zeker wel eens mee te maken gehad. Dat mailtje met een verleidelijke link om aan te klikken om een gewonnen “prijs” te innen. Of dat zogenaamde telefoontje van de bankmedewerker die vraagt om de pasgegevens en pincode want er is iets “mis” met uw rekening. Nooit doen!

 

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Cybercriminelen zijn behalve doortrapt ook slim en weten dagelijks honderden mensen om de tuin te leiden. Eén foute klik en de digitale deur zwaait open. Criminelen krijgen toegang tot vitale gegevens, kunnen uw systemen zelfs blokkeren en om losgeld, ransomware, vragen. Bekende slachtoffers waren recent de Universiteit Maastricht en VDL NedCar, maar ook het MKB is in trek. Exacte cijfers zijn niet bekend, volgens de politie gaat het om vele duizenden bedrijven per jaar die voor minstens tien mille afgeperst worden.

 

Heel snel aan terrein wint de CEO-fraude. De zogenaamde baas van het bedrijf mailt naar de financiële afdeling om met spoed geld over te maken naar een leverancier of klant. Later blijkt het niet de CEO te zijn geweest. Weg geld, richting banknummer van de oplichters. Volgens de Nederlandsche Bank raakte zo in 2021 alleen al in Nederland een dikke dertig miljoen euro zoek.

 

“Daar trap ik niet in”. We horen het u zeggen, maar wat als er nu een levensecht mailtje komt van de baas? Wij hebben in onze eigen klantenkring voldoende voorbeelden gezien waarbij ondernemers vele duizenden euro’s kwijtraakten. Omdat ze zelf of hun medewerkers niet goed opletten.

 

Ellendig dus, maar het wordt nog ellendiger als criminelen uit naam van bijvoorbeeld úw bedrijf phishing- en spoofingmails uitsturen. Uw naam ligt te grabbel, de imagoschade is groot. Dat kan als uw domein niet of onvoldoende beschermd is. Of als er domeinnamen zijn die heel erg lijken op die van u. Bijvoorbeeld de domeinnaam pietjepuk.net in plaats van pietjepuk.nl

 

Waar kunnen wij u mee helpen?

Allereerst zijn er verschillende protocollen om uw domein mee te beveiligen zoals SPF én er is de DKIM-optie waarmee er een versleutelde handtekening wordt toegevoegd aan uw mails. Met zo’n handtekening weet de ontvanger dat de mail van uw server komt. Alle andere mails belanden in de spam-bak of worden zelfs geweigerd.

 

Daarmee is natuurlijk niet alle cybercriminaliteit voorkomen, maar een adequate bescherming van uw domein is een essentiële eerste stap. Neem contact met ons op, wij checken de instellingen en indien nodig installeren we DKIM. Vaak slechts een uurtje werk, geen abonnementskosten, heel simpel. Een goed voornemen voor 2022?

Adviesgesprek aanvragen