wachtwoorden-invoeren

Verandert u wel eens uw wachtwoord?

Vandaag is het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. Misschien eens tijd om kritisch naar uw wachtwoorden te kijken vóórdat ze worden gestolen. Als websurfer wordt u geconfronteerd met het onthouden van veel gebruikersnamen en wachtwoorden. Veel mensen kiezen voor gemak en besluiten daarom vaak één wachtwoord voor meerdere websites en/of applicaties te gebruiken. Er worden vaak ook makkelijke wachtwoorden gekozen en wachtwoorden worden ook opnieuw gebruikt, wat absoluut niet aan te raden is. Als uw wachtwoord gekraakt wordt, dan kan de hacker dit wachtwoord ook bij andere accounts van u gebruiken om in te breken. Voorkom dat u gehacked wordt en zorg voor een aantal unieke combinaties.

Controleren of uw wachtwoord gehacked is?

→ Check op www.haveibeenpwned.com of bedrijven/websites uw wachtwoord gelekt hebben en zo ja, verander zo snel mogelijk uw wachtwoord dat gehacked is (ook op alle andere websites waar u dat wachtwoord gebruikt).

Moeite om meerdere combinaties te onthouden?

→ Sla nooit wachtwoorden op in je computer, en vooral niet in een losstaand Word-document. Gebruik een wachtwoordmanager om de verschillende combinaties versleuteld in op te slaan. Een wachtwoordmanager kunt u synchroniseren met uw mobiel, laptop en/of laptop. Zo heeft u altijd uw wachtwoordmanager bij de hand. KeePass en Enpass zijn gratis wachtwoordmanagers en zijn geschikt om wachtwoorden veilig mee op te slaan. De wachtwoorden, maar ook andere velden, worden versleuteld opgeslagen.

→ Gebruik in uw wachtwoord zowel (hoofd)letters als cijfers en tekens. Verleng uw wachtwoord per site door iets van de site er aan toe te voegen (bijvoorbeeld Xi voor Xillion) of iets wat met de site te maken heeft, bijvoorbeeld Bij bij bijenkorf.nl).

Is het verstandig om wachtwoorden periodiek te veranderen?

→ Als u unieke wachtwoorden hanteert voor uw accounts, en als deze niet gehacked zijn (tip 1), is het niet nodig om periodiek uw wachtwoorden te veranderen zoals vaak wordt aangeraden. Als een wachtwoord nooit wordt gestolen, is het niet nodig om dit wachtwoord te laten vervallen.

Twee-factor of Multi-factor Authenticatie als extra beveiliging

Als extra laag van beveiliging is het raadzaam om Two-factor Authenticatie (2FA) of Multi-factor Authenticatie (MFA) in te stellen bij uw account. Veel websites en applicaties bieden deze optie, zo maakt u het voor een hacker een stuk lastiger om uw wachtwoord(en) te hacken.

2FA / MFA Voor uw organisatie? Wij informeren graag

Adviesgesprek aanvragen