Microsoft 365

Software uit de kraan: Microsoft 365

Uw bedrijf maakt waarschijnlijk gebruik van software en hiervoor is vaak ook onderhoud nodig. Zo is het noodzakelijk om te zorgen dat de júíste software op de plank ligt en dat illegaal gebruik vermeden wordt. Het overall prijskaartje lijkt daarom ook vaak hoog. Kortom, een hoop zorgen terwijl het ook makkelijker kan.


Al in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstond het besef dat dit anders moest. Er moest vanuit een centrale gedachte gewerkt worden. Het internet heeft er uiteindelijk toe geleid dat dit in een stroomversnelling kwam. Aarzelend ontstond in de jaren 90 Application Service Providing (ASP). Dit zorgde voor het beheer en de hosting van toepassingen door externe softwareleveranciers, maar u moest toch nog altijd van alles installeren op de computer van de gebruiker. Een stap vooruit, maar het kon nog beter.


De volgende stap was Software as a Service (SaaS). Hiermee beheert de leverancier zijn eigen software. De software krijgt u in gebruik via internet oftewel vanuit de ‘cloud’. Het mooie van SaaS is dat u de software kunt krijgen als software uit de kraan. U bepaalt wat nodig is en welke hoeveelheden er nodig zijn. U betaalt dus enkel voor wat u afneemt.


De voordelen van SaaS

• U hoeft niet meer na te denken over hosting, security, onderhoud en ontwikkeling;
• U betaalt in een abonnementsvorm, setupkosten zijn beperkt;
• Aanvullende services kunnen vaak naadloos geïntegreerd worden;
• De schaalbaarheid en “betaal naar gebruik”.


Microsoft 365

Een van de mooiste SaaS-ontwikkelingen die ongeveer overal inzetbaar is, is Microsoft 365 (voorheen Office 365). Bijna iedere ondernemer doet wel aan tekstverwerken, mailen en opslag van gegevens. Daarnaast zijn er legio andere ondernemersactiviteiten waarbij Microsoft 365 een goede ondersteuning kan bieden. Denk hierbij aan spreadsheets (Excel), gezamenlijk werken aan documenten (SharePoint) of het analyseren van cijfers (Power BI). Heel actueel is het gebruik van Microsoft Teams. Met deze applicatie is samenwerken en vergaderen mogelijk.


Microsoft 365 is software uit de kraan waarmee ondersteuning van uw bedrijfsprocessen adequaat geboden wordt. U kunt gaan doen wat voor u echt belangrijk is. Er is naadloze integratie tussen de diverse componenten. Een voorbeeld daarvan is het automatiseren van bedrijfsprocessen via Power Apps en Power Automate. Indien nodig kan onze softwareafdeling u hier goed in ondersteunen. Ook integratie met andere pakketten, al dan niet van Microsoft, is mogelijk. Qua ICT wordt u bijna volledig ontzorgd. U dient alleen te zorgen voor hardware waarmee de medewerker op zijn werkplek kan werken (PC, laptop of mobiel aparaat) en voor een internetaansluiting met voldoende capaciteit.


“More” as a Service

Naast SaaS zijn er nog meer oplossingen zoals Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (Paas) en Back-up as a Service (BaaS). Hiermee kunt u nog verder ontzorgd worden met betrekking tot uw ICT.

Belangrijk is dat u een goede serviceovereenkomst hebt met duidelijke afspraken over de dienstverlening, beschikbaarheid en ondersteuning. Daarnaast is bescherming van persoonsgegevens ook altijd een belangrijk onderwerp.

Adviesgesprek aanvragen