xillion-cloudfest-blog-foto

Onze recap van CloudFest

Van 23 tot en met 29 maart heeft het ICT-congres CloudFest plaats gevonden in het Duitse Rust. Cloudfests is dé beurs als het gaat om cloud- en hostingdiensten. Ook wij waren hier aanwezig om o.a. contact te leggen met onze nationale en internationale partners. Lange maar vooral ook leuke dagen. Veel interessante presentaties, workshops, afspraken en netwerkevents in de unieke entourage die het Europapark biedt. CloudFest heeft ons veel nieuwe ideeën en inzichten gegeven die interessant zijn voor MKB-bedrijven. Jean en Erwin waren namens Xillion aanwezig en geven een korte recap over de belangrijkste ontwikkelingen in de IT-sector voor het MKB.

AVG / GDPR

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is realiteit en internationaal is men zich daar bewust van. Ook buiten Europa wordt er hard gewerkt aan wetgeving voor privacy en wellicht dat deze nog verder gaat dan de AVG. Het verantwoordelijk omgaan met persoonsgegevens is de nieuwe realiteit. Bedrijven die dit niet serieus nemen riskeren flinke boetes. De hype (of nieuwswaarde) is er een beetje vanaf maar op de achtergrond wordt er door veel partijen hard aan gewerkt. 

Opvallend is wel nog de discussie tussen het op papier AVG-compliant zijn (wat nu veel partijen claimen) en het daadwerkelijk aanpassen van systemen en processen. Het zal nog een aantal jaar duren voordat de meeste bedrijven volledig AVG-proof zijn. Het aanpassen van bestaande systemen is een uitdaging voor vele bedrijven. Hierbij is het belangrijk dat er geen concessies wordt gedaan bij het opstellen van een nieuwe ICT-strategie. Dit bespaart veel tijd en geld want het aanpassen van systemen kost altijd meer tijd en dus ook geld. Een start-up heeft het wat dat betreft makkelijker als zij vanaf het begin privacy by design toepassen.  Het was dan ook erg interessant om met hen te sparren over oplossingen op het gebied van privacy by design. Zo staat bij ons privacy by design hoog in het vaandel wanneer wij een ICT-infrastructuur opzetten. Door hier vanaf het begin rekening mee te houden, kan er veel werk bespaard worden.

Blockchain

Een hype waarvan u als consument steeds minder hoort. Vooral nu de verschillende cryptocoins niet meer dagelijks in het nieuws zijn. Het gaat dan ook niet over de cryptocoins zoals Bitcoin en Etherium maar de onderliggende technologie, deze staat nog overeind. Ook als blockchain niet de heilige graal is en niet al uw problemen oplost, zijn er situaties waarin blockchain een waardevolle technologie kan zijn voor het borgen van de integriteit van data. Diverse partijen bieden ondertussen kant-en-klare-kits aan voor integratie van hun blockchain implementatie in applicaties. Ook zijn er sterke bewegingen richting open (source) standaarden. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat blockchain ook toegankelijk wordt voor het MKB.

Als medewerker van een bedrijf heeft u tegenwoordig al snel meer dan vijf accounts voor de verschillende (cloud-)applicaties. Het onthouden en beheren daarvan zijn stevige opgaves, zeker als er nog MFA (multi-factor-authenticatie) oplossingen bij komen. Grote bedrijven werken al jaren met (veelal dure en complexe) identiteitsbeheeroplossingen om het voor hun medewerkers eenvoudiger en veiliger te maken.  Kreten zoals Single-Sign-On, Federation en Password Synchronisatie horen hierbij. Gelukkig zijn er nu voldoende initiatieven en bedrijven die hierin ook voor het MKB passende oplossingen willen gaan bieden om daarmee de beveiliging te waarborgen.  De oplossingen die we gezien hebben zijn nog niet volwassen genoeg, maar we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en houden u op de hoogte. Heeft u interesse in een identiteitsbeheeroplossing? Bel of mail ons en vraag naar de mogelijkheden. Wij houden u graag op de hoogte over mogelijke oplossingen die binnenkort ook beschikbaar zullen zijn voor het MKB.

Cloudmigraties

Hoe wisselt u van cloudleverancier? Hoe zorgt u dat uw data veilig en integer overgaat van uw huidige partner naar uw toekomstige partner? Bij welke leverancier staat uw back-up? En hoe komt u eraan als er iets met uw partner gebeurt? En wat als ik mijn data weer op locatie wil hebben? Dit zijn allemaal belangrijke punten waar vaak niet goed over nagedacht wordt.

Een onderwerp waar we zelf ook al de nodige ervaring mee hebben. De hoeveelheid data die alsmaar groter wordt. Deze data slaan we met zijn allen ook nog op in verschillende cloudomgevingen en dit maakt een mogelijke cloudmigraties niet makkelijker. Gelukkig zien we (en dat is deels met dank aan AVG-artikel 20 dat dataportabiliteit vereist) dat steeds meer cloudomgevingen hiervoor ook functionaliteit bieden. Onze partners zoals Veeam, BitTitan en Audriga timmeren hard aan de weg om deze functionaliteiten in hun oplossingen te verwerken om nog meer varianten van migraties mogelijk te maken en keuze vrijheid uit te bouwen.

Bent u benieuwd of uw systemen AVG-proof zijn, of wilt u meer informatie over toepasbare blockchaintechnologieën? Neem gerust contact met ons op. Ook voor vragen over identiteitsbeheeroplossingen en cloudmigraties kunt u bij ons terecht. Wij helpen u graag verder.

Adviesgesprek aanvragen