Vrouwen geven de ICT-sector net dat beetje extra

ICT een typische mannenwereld? Absoluut niet, zeggen Debby Collaris, Linda van Neer en Jenny Snoep. Sterker nog, ze merken bij Xillion ICT Solutions nauwelijks een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ICT’ers.

 

Nul vrouwen. Dat is wat Linda van Neer zag toen ze vier jaar geleden bij Xillion als stagiaire softwareontwikkelaar het kantoor inliep. Inmiddels heeft ze gezelschap gekregen van Debby Collaris, die na een stage van een jaar inmiddels fulltime is aangenomen als Service Engineer, en van Jenny Snoep, die dit jaar bij Xillion stageloopt vanuit de opleiding ICT aan het VISTA College.

 

De dynamiek binnen het team is sindsdien wel verandert, geeft Linda lachend toe. Toch is er voor de rest weinig veranderd. “Er zijn nauwelijks verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ICT’ers. Technische kennis is bijvoorbeeld iets dat je kan ontwikkelen, of je nou man of vrouw bent—zeker bij Xillion, waar écht wordt gekeken naar iemands kwaliteiten en naar de positie waar die persoon het beste tot zijn of haar recht komt.”

 

Debby merkt dat er een stigma bestaat dat vrouwen op technisch vlak minderwaardig zijn aan mannen. “Dat is niet zo. ICT wordt bij meisjes in een vroeg stadium vaak weggezet als iets saais, als typisch iets voor mannen, terwijl het juist een van de meeste creatieve vakgebieden is waarin je aan de slag kan.”

 

Excelleren

De kleine verschillen tussen man en vrouw merken de dames met name in de communicatie. “Mannen zijn over het algemeen wat minder emotioneel betrokken, daar waar vrouwen beter het gevoel kunnen overbrengen”, vertelt Debby. “Het is belangrijk om zakelijk met de klant te kunnen communiceren, maar soms is het ook goed om de emotie aan te voelen.”

“Mannen en vrouwen hebben op bepaalde gebieden hun eigen voordelen”, voegt Linda toe. “Diversiteit is daarom enorm belangrijk—zeker wanneer je de persoonlijke krachten van de werknemer maximaal uitbuit. Dat is het mooie aan Xillion: iedereen, man of vrouw, krijgt hier de kans om te excelleren in hetgeen waar hij of zij goed in is.”

 

Ontwikkeling

De dames van Xillion zeggen vanaf het eerste moment gelijke kansen te hebben gekregen. Debby mocht na haar stage parttime aanblijven om zo haar opleiding tot ICT-beheerder af te ronden; ze is in juli geslaagd en sindsdien fulltime in dienst.

Linda begon oorspronkelijk als stagiaire ICT Software met daarnaast een parttimefunctie als financieel medewerker — een vakgebied waarin ze al jaren ervaring had. Zo kreeg zij de mogelijkheid om haar oude expertise perfect te combineren met haar studie. Momenteel volgt ze naast haar werk de hbo-opleiding ICT-management, die zij dit jaar hoopt af te ronden.

Jenny Snoep, die dit jaar ondanks de coronacrisis ‘gewoon’ bij Xillion als Service Engineer stageloopt, merkt ook dat er volop kansen te benutten zijn. “De stage bevalt érg goed, ook omdat ik praktisch om de hoek woon. Het leuke aan ICT en werken bij Xillion is dat je je continu kan blijven ontwikkelen. Het is iets van de moderne tijd, een beroep waar we nog vele jaren mee vooruit kunnen.”

 

Flexibel

Debby en Linda zien nog een ander groot voordeel van werken in de ICT: het is gemakkelijk te combineren met het gezinsleven. “We zijn allebei moeder. Debby heeft een tweeling van drie jaar en nog een dochter van zeven jaar, terwijl ik thuis een meisje van twaalf heb,” vertelt Linda. Ze merkt dat er vaak wordt gedacht dat vrouwen een gezinsleven niet kunnen combineren met een baan, dat daar te weinig tijd voor is. “Dat is niet zo. Ik heb bij Xillion een parttime contract zodat ik bijvoorbeeld drie dagen in de week kan werken, op kantoor of thuis. Kan ik een ochtend niet werken omdat mijn dochter ziek is, dan kunnen de uren makkelijk op een ander moment worden ingehaald, desnoods in de avond. Er is bij Xillion altijd een mogelijkheid.”

“Werk en gezin gaan bij sommige bedrijven en in andere sectoren misschien moeilijk samen, maar bij Xillion werkt die combinatie juist heel flexibel”, voegt Debby toe. “We zijn hier daarom heel tevreden, ook vanwege onze fijne collega’s. De mannenpraat is er soms nog steeds, maar daar kunnen wij makkelijk in mee. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit in zo’n leuk team gezeten.”

Adviesgesprek aanvragen