Om ongewenste e-mails te vermijden raden wij het gebruik van een spamfilter aan. Soms kan het toch gebeuren dat spam/phishingmails langs de spamfilter gaan en in uw mailbox terechtkomen. In deze blog geven wij u een aantal praktische tips hoe u het beste kunt omgaan met ongewenste e-mails.

Checklist ongewenste e-mails

Stel u zelf de volgende vragen bij het ontvangen van een nieuwe e-mail:

  • ‘Verwacht ik deze e-mail?’, ‘is de afzender een bekende van mij?’, ‘hoort deze e-mail bij mij terecht te komen?’ en/of ‘is het gebruikelijk dat een dergelijke e-mail verstuurd wordt?’.
  • Controleer of de afzender een legitiem e-mailadres heeft. Check dit door het domein van het e-mailadres te bekijken. Staat er geen vreemde tekenreeks in het e-mailadres? Is de domeinnaam bekend bij u? Let op dat e-mailadressen van bekende bedrijven regelmatig worden nagemaakt om spam of virussen te verspreiden.
  • Controleer eerst de links in de e-mail voordat u hiermee aan de slag gaat. Dit kunt u doen door uw muis over de link te plaatsen, zonder dat u op de link hoeft te klikken. Vervolgens verschijnt er een pop-up of komt de link te staan in de statusbalk. Vertrouwd u de URL niet? Wees dan voorzichtig en klik er niet op. Bent u van mening dat deze e-mail wel voor u bestemd is maar vertrouwd u de URL niet? Neem dan contact op met de afzender (niet ‘antwoorden’) of verwijder deze e-mail. Als het belangrijk is dan zal de afzender u een nieuwe e-mail sturen of contacteren via een andere weg.
  • Zitten er rare type- of grammaticafouten in de tekst? Dit kan ook vaak duiden op een phishingmail. Als dit voorkomt let dan ook op de bovenstaande punten: verwacht u deze e-mail?, controleer of het e-mailadres legitiem is en controleer of de links naar een legitiem adres verwijzen.

Veel last van spam?

Probeer op het volgende te letten:

  • Heeft u veel last van ongewenste e-mails? Scherm uw mailadressen af op uw website. Spambots verzamelen e-mailadressen door websites hierop te scannen en gebruiken dit vervolgens voor het versturen van de spam. U kunt dit voorkomen door de e-mailadressen gecodeerd in de brontekst te plaatsen. Hier zijn verschillende tools voor te vinden op het internet.
  • Meld u niet af via links in de spammail. Ook in spammails wordt gevraagd of u zich wilt uitschrijven voor de mailinglist. Trap hier niet in. De spammers weten dan dat uw e-mailadres nog in gebruik is en ook dat u uw e-mails leest. Hierdoor stijgt de waarde van uw e-mailadres voor de spammers, en zult u uiteindelijk nog meer spam toegestuurd krijgen. Nooit doen dus!
  • Of heeft u nog geen spamfilter geïnstalleerd? Laat dan een IT-professional een spamfilter installeren voor uw mailserver.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie hoe u het beste kunt omgaan met ongewenste e-mail? Of bent u geïnteresseerd in een spamfilteroplossing? Neem dan nu contact met ons op en wij helpen u graag verder.