Support voor Windows Server 2003 stopt in Juli 2015

Het einde van Windows Server 2003…en nu?

Nadat Microsoft afgelopen april de ondersteuning voor Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003 definitief heeft beëindigd, is komend voorjaar Windows Server 2003 aan de beurt. Op dinsdag 14 juli 2015 zal Microsoft de laatste keer eventuele beveiligingsupdates voor Windows Server 2003 en Windows Server 2003 R2 uitbrengen.

Microsoft omschrijft dit als End-Of-Life. Nu is het niet zo dat de producten op of na die datum ophouden met functioneren, maar Microsoft zal na die datum geen oplossingen voor (beveiligings)problemen meer uitbrengen. Het is dus niet verstandig om het product dan nog te gebruiken.

Veel bedrijven hebben nog een of meerdere servers draaien op basis van Windows Server 2003. Omdat dit meestal nog 32bit-systemen zijn is een upgrade naar een nieuwe, wel nog ondersteunde, versie van Windows Server meestal niet mogelijk. De overgang naar 64bit betekent in veel gevallen ook dat bedrijfsapplicaties op de desbetreffende server door nieuwere versies vervangen moeten gaan worden. Al met al dus geen project om tot het laatste moment te laten liggen.

Net als bij Exchange 2003 is de noodzaak om actie te ondernemen behoorlijk groot. Windows Server wordt tenslotte vaak gebruik om bijvoorbeeld (web) services naar extern (internet) beschikbaar te stellen. Deze systemen worden dus 24 uur per dag, 7 dagen per week, blootgesteld aan inbraakpogingen door hackers. Vaak zijn deze hackers niet direct op uw data uit, maar willen ze bijvoorbeeld de capaciteit van uw servers misbruiken voor het versturen van spam en het deelnemen aan DDOS aanvallen.

Het upgraden van uw Windows Server 2003 is tevens een mooi moment om eens goed te kijken naar de mogelijkheden die moderne cloudoplossingen bieden. Een groot voordeel van cloudoplossingen is in ieder geval dat u over enkele jaren niet weer ‘ verrast’  wordt met een upgrade project en de bijbehorende investeringen. Veel applicatieleveranciers bieden naast (of in plaats van) de nieuwe versie van hun product ook een zo genaamde SaaS-variant. SaaS (Software as a Service) betekent (kort door de bocht) dat de software als een dienst via internet geleverd wordt. In de meeste gevallen gaat dit op basis van een pay-as-you-go model, waarbij u per maand afrekent voor het daadwerkelijk gebruik per gebruiker, per transactie of per data verbruik.

Ook wij bieden een aantal clouddiensten als alternatief voor lokale servers, zoals onze Business Mail-dienst (een SaaS versie van Microsoft Exchange) of Business Desktop (een volledige gehoste desktop omgeving).

Of het gebruik van clouddiensten voor uw bedrijf interessant is hangt van diverse factoren af, waaronder het type bedrijf, de mate waarin en manier waarop uw hoofdbedrijfsprocessen door ICT ondersteunt worden en de beschikbaarheid van een degelijke internetverbinding.

Gebruikt u nog Windows Server 2003 of Exchange 2003 en wilt u weten wat de alternatieven zijn?  Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Adviesgesprek aanvragen