VOIP vervangt ISDN

Het einde van ISDN2 nadert, wat nu?

KPN, de eigenaar en beheerder van het Nederlandse kopernetwerk, is in 2017 begonnen met het moderniseren van hun netwerk. Uitgangspunt daarbij is dat signalen op het netwerk in de toekomst op IP (Internet Protocol) gebaseerd zullen zijn.

Voor de oude analoge lijn wordt er in de centrales een conversie naar IP gedaan. Deze blijven dus werken, al kan de conversie van analoog naar IP voor bepaalde (data)signalen theoretisch problemen opleveren.

Het ISDN gaat echter vervallen. Met ingang van 1 september 2019 zullen ISDN1 en ISDN2 niet meer werken. Dit zijn veel gebruikte verbindingen in het MKB. Met 1 ISDN2 lijn kan men 2 gelijktijdige gesprekken voeren. Daarnaast zijn er mogelijkheden om meerdere lijnen in groepsverband te bundelen om zo bijvoorbeeld 4, 6 of 8 gelijktijdige gesprekken mogelijk te maken.

Omgevingen waar nog meer gelijktijdige gesprekken nodig waren hebben tot nu toe ISDN15/20 of 30 kunnen gebruiken. Deze lijntypen blijven tot 1 januari 2021 beschikbaar.

Oplossingen

Als u nog gebruik maakt van ISDN2 zult u dus in de komende 15 maanden moeten gaan migreren naar een nieuwe oplossing. Afhankelijk van de leeftijd, status en mogelijkheden van uw huidige centrale, en mogelijk nieuwe wensen, zijn er grofweg 3 migratieopties:

SIP Trunk

ISDN2 verbindingen vervangen door een IP-Telefonieverbinding (SIP Trunk). Als uw huidige centrale hiervoor ondersteuning biedt is dat erg eenvoudig. Kan uw centrale dit niet dan kan het IP-signaal ook door een speciaal apparaat terug geconverteerd worden naar ISDN zodat uw telefooncentrale niet eens merkt dat u voortaan via IP belt.

Nieuwe telefooncentrale

Wellicht is uw centrale ook al op leeftijd. Vervangen door een modernere installatie kan dan een oplossing bieden. Dit hoeft niet in alle gevallen een nieuw fysiek apparaat te zijn, een moderne IP-gebaseerde telefooncentrale kan ook een applicatie zijn die op een server of pc geïnstalleerd wordt.

Hosted telefonie

Medewerkers worden steeds flexibeler en zitten lang niet meer altijd op kantoor. Integratie van de telefooncentrale met het mobiele netwerk en de mogelijkheid om op verschillende locaties toestellen aan te sluiten zijn dan ook veel gevraagde nieuwe mogelijkheden. Een hosted telefonie oplossing kan voor deze integratie zorgen.

Uitdagingen

De kwaliteit van IP-telefonie is afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding. Als wij de internetverbinding leveren zorgen wij ervoor dat het IP-telefoniesignaal voorrang krijgt en direct naar de provider doorgestuurd wordt.

IP-telefonie is niet geschikt voor alle apparaten die nu mogelijk gebruik maken van uw telefoonverbinding. Denk hierbij aan alarmkiezers, pinterminals, frankeermachines, automatische meldsystemen van bijvoorbeeld gebouwbeheerinstallaties en de fax. Deze apparaten maken een dataverbinding via de telefoonaansluiting. Dat werkt in de meeste gevallen via IP-telefonie niet. Voor de migratie naar IP-telefonie moeten deze apparaten dus vervangen worden door, in de meeste gevallen, IP-gebaseerde apparaten.

Plan van aanpak

Heeft u nog ISDN2 aansluitingen? Start dan tijdig met de evaluatie van uw mogelijkheden. Het goed en zorgvuldig uitvoeren van een migratie kost tijd! Graag inventariseren we uw situatie om een passende oplossing te adviseren die, naast mooie nieuwe mogelijkheden, vaak ook nog een kostenbesparing oplevert.

Het bericht van KPN over het stopzetten van ISDN vindt u hier.

Adviesgesprek aanvragen