4-tips-veilig-thuis-werken

Hackers zeer actief tijdens coronacrisis: 4 tips om veilig thuis te werken

Hackers zien de kans schoon en vallen massaal bedrijven aan die overgeschakeld zijn op thuiswerken. Zo wordt er geprobeerd om wachtwoorden van thuiswerkers te kraken. Ook wordt er gezocht naar zwakke plekken die ontstaan met thuiswerken. Thuiswerken biedt hackers zeer goede kansen om computers over te nemen, bankrekeningen te ontfutselen, bedrijfsinformatie te stelen en bedrijven plat te leggen. Onderschat niet de gevaren van thuiswerken en zorg met onze 4 tips om toch zo veilig mogelijk thuis aan het werk te gaan.

Werk in een beveiligde omgeving

Allereerst controleer of uw privénetwerk voldoende beveiligd is. De meeste routers en modems hebben standaard een firewall ingebouwd die vaak automatisch aanstaat. Controleer dit voor de zekerheid. Indien mogelijk, probeer ook alleen te werken in een beveiligde werkomgeving van uw bedrijf: log dus van thuis in op de server van uw bedrijf. U werkt dan vanuit de omgeving waar u op kantoor ook altijd mee werkt. Daarnaast is het belangrijk – indien de mogelijkheid bestaat – om gebruik te maken van apparatuur (laptop, tablet) die verschaft is door uw werkgever. Vaak zijn deze apparaten al goed beveiligd. Bij twijfel, overleg even met uw werkgever. Heeft u geen beveiligde thuisomgeving of moet u werken vanaf uw eigen laptop of tablet? Bespreek dan met uw collega’s of werkgever hoe u veilig thuis kunt werken.

Wees voorzichtig met (video)chatdiensten

Met thuiswerken neemt het gebruik van (video)chatdiensten toe; maar er zitten risico’s aan. Zo weet u niet waar de informatie die u deelt terecht komt. Gebruik bijvoorbeeld geen gratis (video)chatdiensten, hier zit vaak een addertje onder het gras m.b.t. de AVG. Gebruik alleen software die verschaft of aangeraden wordt door uw bedrijf. Vraag uw collega’s of werkgever hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Vergeet niet te updaten

Als u thuis aan de slag gaat met eigen apparatuur, zorg dan dat al uw (beveiligings)updates zijn geïnstalleerd. Ook als u deze gebruikt om in te loggen op de server van uw bedrijf. En ook als u aan de slag gaat met uw werklaptop of werktablet: updaten!

Let op met phishing mails

Let op met phishing! Hackers zijn nu zeer actief om misbruik te kunnen maken van de corona-situatie. Niet alleen thuiswerkers zijn doelwit, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen omdat die sneller zouden betalen tijdens een crisis. Wees in ieder geval alert op ongebruikelijke links in e-mails. Twijfelt u over een link? Zweef dan met uw muis even over de link om het adres te controleren. Twee voorbeelden van actuele phishingmails:

  •  ‘’Rabobank introduceert antibacteriële betaalpas’’
  •  ‘’Nieuw wachtwoord instellen omdat u nu thuis werkt’’

Adviesgesprek aanvragen